Cum însă Microsoft ne-a ameţit cu (prea) multe versiuni de Vista, situaţia e mai delicată. Utilizatorii ediţiilor Vista Ultimate şi Enterprise pot face actualizarea folosind un program pus la dispoziţie de Microsoft. Dar ceilalţi? Şi ceilalţi. Doar că e nevoie de o aplicaţie suplimentară:
http://www.froggie.sk/Cu acest program, chiar dacă aveţi Vista Starter, Home Basic, Home Premium sau Business veţi putea să schimbaţi interfaţa sistemului de operare. Mai mult: chiar cu fişierele puse la dispoziţie de Microsoft.com!
Descărcaţi programul şi despachetaţi arhiva undeva pe harddisk. Nu e nimic de instalat. La lansare recunosc că m-am speriat: erori peste erori . Adică "nu găsesc aia", "nu merge aia", pentru ca la final să spună "oricum erorile nu sunt fatale" (traducere total relativă din mesajele de eroare în engleză). Am crezut că în acest punct mă voi opri. Şi totuşi aplicaţia s-a lansat (vorbesc deci de aplicaţia Vistalizator) şi am avut de dat vreo trei clickuri ca să fac Vista să "vorbească" româneşter30; Muncă grea. smiley
1. Mai întâi a trebuit să dau click la Add Language. Atenţie. Anterior trebuie să descărcaţi pachetul pentru limba română (sau ce limbă doriţi). Mare, mare, mare atenţie.
Pe
situlsmileyhttp://www.froggie.sk)aplicaţiei Vistalizator sunt oferite linkurile pentru descărcarea pachetelor cu traducerile, dar trebuie să alegeţi tipul de Vista: de 32 sau de 64 de biţi (foarte probabil 32)? fără SP1 (adică RTM) sau cu SP1? După ce aţi ales corect tipul de Vista veţi putea descărca pachetul pentru limba dorită. E vorba de o sută, două sute de MB, depinde de limbă. (În paranteză fie spus, la mine a descărcat la viteză maximă, în 17 secunde tot pachetul de 141MB. A mers la viteza maximă a conexiunii mele.)
2. După ce aţi indicat pachetul şi Vistalizator îl converteşte conform nevoilor, treceţi la butonul Install. Va dura câteva minute până când se instalează traducerea. Ţineţi cont că de la limbă la limbă Windows Vista poate fi tradus total sau parţial, corect sau comic.
Acum de exemplu documentaţiile din Windows Vista sunt în limba românăr30; Sunt sigur că mulţi utilizatori de Vista - nu mă refer la geniile englezei sau cei prea geek - preferă să citească în limba română explicaţiile când se lovesc de anumite probleme. Windows Mail e în românăr30; Internet Explorer în românăr30; Evident MS Explorer în românăr30; Mesajele, inclusiv cele de eroare, sunt în românăr30;
Meniul Start e în românăr30; Până şi Control Panel-ul de care atâţia - începători - se tem e tradus. Că inspirat sau nur30; e altă poveste. Cu siguranţă e o traducere mai bună decât ar fi făcut-o Google automat